Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile Ä°lgili Belgeseller
A Life on Our Planet (2020)
​
Bu belgesel film, doÄŸanın güzelliÄŸini ve kırılganlığını ortaya sunan birçok belgesel filmin sesi olan David Attenborough’nun iklim krizine olan ÅŸahitlik ifadesidir. 94 yaşında olan David Attenborough, kendi yaÅŸadığı tarihler boyunca doÄŸanın insan etkisiyle nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini ve iklim krizinin büründüÄŸü aciliyeti, bu filmde bizlere gözler önüne seriyor. Ä°klim krizi, Dünya üzerinde canlı hayatını etkilemekle birlikte, insanların ve gelecek nesillerin hayatlarını tehlikeye atan bir boyuta ulaÅŸmıştır.
Filmde, iklim krizinin ulaÅŸtığı boyut yıllar üzerinden anlatılmaktadır. Ä°klim krizinin etkilerini azaltmak adına harekete geçmek için çok az vaktimiz kaldığının altını çizen Attenborough, bu kriz engellenmezse bizleri nelerin beklediÄŸini anlatıyor. Bu körizin önlenebileceÄŸini de vurgulayarak biz insanların da doÄŸa ve Dünya için neler yapabileceÄŸimizi bizlere sunuyor.
Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerinin ve Dünya’nın karşı karşıya kaldığı bu tehlikenin ciddiyet ve aciliyetini öÄŸrenmek ve harekete geçmek için bu belgesel film kesinlikle izlenmesi gerekenler arasında yer alıyor.
​
​
Ä°klim Meselesi (2017)
National Geographic Türkiye yapımı, ‘Ä°klim Meselesi’ iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin birçok medeniyete ev sahipliÄŸi yapmış Anadolu topraklarındaki etkilerini inceleyen üç bölümlük bir belgesel.
​
Ezgi Mola, Halit Ergenç, Ozan Güven, Serenay Sarıkaya gibi isimlerin anlatıcılığında fosil yakıtlar, hidroelektrik santraller, kuraklık ve göç gibi çeÅŸitli konular ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini sınırlayabilecek olası çözümler sade ve anlaşılabilir bir dille konu ediliyor.
​
Bu belgesel serisi ile Konya’dan Zonguldak’a oradan Ä°stanbul’a iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yerel halkın günlük hayatı ve doÄŸa üzerindeki etkilerine tanıklık ediyoruz. Ä°klim krizinin Türkiye’deki durumunu anlamak adına bu belgesel dizisini izlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
​
​
Before the Flood (2016)
Oyunculuk kariyeri kadar iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konusunda farkındalık yaratmak için yaptıklarıyla da tanınan Leonardo Dicaprio’nun hem yapımcılığını hem de anlatıcılığını yaptığı bu belgesel, dünyanın dört bir yanından örneklerle iklim krizinin boyutlarını ve ciddiyetini gözler önüne seriyor ve sürdürülebilir bir gelecek için olası çözümler üzerinde duruyor.
Bu belgeselde hızlı sıcaklık artışları, fosil yakıtlar, eriyen buzullar, yanan ormanlar, sanayi ÅŸirketlerinin iklim üzerindeki etkileri hakkında çarpıcı gerçeklerle karşılaşıyor, aynı zamanda Paris Ä°klim AnlaÅŸması sürecine tanıklık ediyoruz.
​
​
Chasing Ice (2012)
Chasing Ice, National Geographic fotoÄŸrafçısı James Balog’un iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve buzulların erimesi adına oldukça önemli veriler toplanmasına yardımcı olan ‘Extreme Ice Survey’ projesini takip eden bir belgesel ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine buzullar odağında bilimsel ve görsel veri saÄŸlayan oldukça önemli bir yapım.
Üç yıllığına Ä°zlanda, Grönland, Alaska gibi Kuzey Kutbu’na yakın noktalara sürekli fotoÄŸraf çeken kameralar yerleÅŸtiren ve küresel ısınma ile ilgili görsel kanıtlar elde eden bu proje, durumun ciddiyetini ve geri dönülemez eÅŸiÄŸi çoktan geçmiÅŸ olduÄŸumuzu gözler önüne seriyor.
​
​
11th Hour (2007)
11. Saat belgeseli dünyanın ve ekosistemin karşı karşıya olduÄŸu problemleri, insanoÄŸlunun yarattığı büyük felaketi, uzman görüÅŸlerine yer vererek gözler önüne seriyor ve ekosisteminin çöküÅŸüne sürdürülebilir bir gelecek için çözüm yolları arıyor. Leonardo Dicaprio, filmin yapımcıları arasında ve aynı zamanda filmin anlatıcılığı rolünü üstleniyor.
Film, eski Sovyetler BirliÄŸi baÅŸbakanı Mikhail Gorbachev, bilim adamı Stephen Hawking, David Suzuki gibi 50’ye yakın uzman, bilim adamı, düÅŸünür ve liderle gerçekleÅŸtirilen görüÅŸmelere yer vererek, gezegenimizin karşı karşıya olduÄŸu en önemli sorunlar üzerine tartışıyor.
​
​
An Inconvenient Truth (2006)
Uygunsuz Gerçek, eski ABD BaÅŸkan Yardımcısı Al Gore'un, vatandaÅŸları kapsamlı bir slayt gösterisiyle küresel ısınma konusunda eÄŸitmeyi amaçlayan kampanyasını konu alan bir belgesel. Al Gore, Amerika sınırlarını aÅŸarak dünyanın çeÅŸitli yerlerinde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin gerçekliÄŸini bilinçlendirme çabası içinde konferanslar düzenlemiÅŸtir. Sade ve anlaşılabilir bir dille ama aynı zamanda profesyonelce hazırlanmış bir sunum eÅŸliÄŸinde küresel ısınmanın sarsıcı yönlerine ışık tutuyor.
​
Filmin isminden de anlayabileceÄŸimiz üzere, “Uygunsuz Gerçek” bizlerin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin önüne geçebilmemiz için hayatımızdaki kimi düÅŸüncelerimizi ve davranışlarımızı deÄŸiÅŸtirmemize de davet ediyor.
Uygunsuz Gerçek filmi 2006 yılında, biri En Ä°yi Belgesel Film biri de En Ä°yi Özgün Müzik olmak üzere iki Oscar kazandı.
​
​
An Inconvenient Sequel:Truth to Power (2017)
10 yıl aradan sonra gelen ve An Inconvenient Truth’un devam niteliÄŸi olan belgesel bu sefer dünyanın dört bir yanından örneklerle günümüz sorunlarına odaklanmaya devam ediyor. Al Gore’un küresel çaba içerisinde, diÄŸer ülke liderlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapması gerektiÄŸini vurguladığı sürecin geliÅŸimini izliyoruz.
​