Küresel Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸinin Etkileri
Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkisi sadece sıcaklıktaki artış deÄŸil, kuraklıklar, seller, aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisi (ÅŸiddetli kasırgalar, yükselen okyanus ve deniz suyu seviyeleri, artan okyanus asitliÄŸi, eriyen buzullar, insan toplulukları ve bitkiler, hayvanlar ve ekosistemler gibi) ve diÄŸer faktörler ciddi tehditlerdir.
​
Bilimsel topluluk, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için ortalama sıcaklık artışının maksimum 2 ° C ile sınırlandırılması gerektiÄŸine iÅŸaret etti. Bu amaca ulaÅŸmak için atmosferdeki karbondioksit içeriÄŸi 450 ppm'yi geçmemelidir.
​
Mevcut politika ve uygulamalarla bu orandaki bu artışın devam edeceÄŸi tahmin ediliyor. Dünya Bankası, karbondioksit emisyonlarındaki mevcut artışla birlikte ortalama sıcaklık artışının 2060 yılına kadar 4 ° C'ye ulaÅŸacağı konusunda uyarıda bulunsa da, bu artışın etkilerini özellikle yoksulların hissedeceÄŸine iÅŸaret etti.
Küresel Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸinin Türkiye'deki Etkileri
Ülkemiz de dahil olmak üzere Akdeniz Havzası, dünyanın küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı en savunmasız bölgelerinden biridir. Akdeniz havzasında sıcaklık 2 ° C arttı, beklenmedik hava olayları, sıcak dalgaları, orman yangınlarının sayısı ve etkisi, kuraklık ve bunun sonucunda biyolojik çeÅŸitlilik kaybı, azalmış turizm geliri, tarımsal verimlilik kaybı ve en önemlisi kuraklık vb. sonuçları hissettirecek.
​
WWF-Türkiye’nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi Türkiye’nin Yarınları Projesi Sonuç Raporu’na göre iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin baÅŸlıca etkileri ÅŸöyle olacak:
• Sıcaklık artışı 2030’lu yılların sonuna kadar sınırlı kalacak, bu dönemden sonra hızlı bir artış gözlenecek,
• Mevsimsel ve bölgesel farklılıklar göstermekle beraber sıcaklık artışının kış mevsiminde 4°C, yazın ise 6°C civarına ulaÅŸması bekleniyor (1960-1990 döneminde göre),
• Kış yağışlarında Türkiye’nin genelinde azalma görülürken bir tek Kuzey Anadolu’nun doÄŸu yarısında yağışlarda artış görülecek.
​
2011 yılında yayınlanan Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Ulusal Eylem Planı, Türkiye'de yıllık ortalama sıcaklığın önümüzdeki birkaç yıl içinde 2,5 ° -4 ° C artacağına, Ege Denizi ve DoÄŸu Anadolu'da ortalama sıcaklığın 4 ° C artacağına iÅŸaret etti. Ä°ç bölgelerde ortalama sıcaklık 5 ° C artacaktır. AraÅŸtırmacılar, Türkiye'nin yakın gelecekte daha ısınacağı sonucuna varmışlardır. Bu da yapının daha kuru bir iklim ve yağış açısından daha fazla belirsizliÄŸe sahip olacağını göstermektedir.
​
Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Eylem Planı, Türkiye’nin özellikle su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleÅŸme, bunlara baÄŸlı ekolojik bozulmalar gibi olumsuz etkilerden önemli ölçüde etkileneceÄŸini öngörüyor.