top of page

Küresel İklim Değişikliği Nedir?

İklim sistemi, atmosferi, kara yüzeylerini, kar ve buzu, okyanusları ve diğer su kütlelerini ve canlıları kapsayan karmaşık ve etkileşimli bir sistemdir. Bu sistem, iç dinamiklerinin etkisi altında veya dış faktörlerdeki (kısıtlar olarak adlandırılır) değişiklikler nedeniyle zaman içinde kademeli olarak değişir. Dış kuvvetler, volkanik patlamalar ve güneş değişimleri gibi doğal olayları ve atmosferin bileşimindeki insan kaynaklı değişiklikleri içerir.

Gezegenimizin atmosferi bir sera gibidir. Dünyaya ulaşan güneş ışınlarının neredeyse yarısı yeryüzü tarafından yansıtılır. Atmosferimiz, sera gazları olarak da bilinen karbondioksit, metan, su buharı, ozon, azot oksit vb. gazın etkisiyle yeryüzünden yansıyan güneş ışığının bir kısmını dünyaya yeniden yayacaktır. Sera gazları bir örtü görevi görürken, yeryüzündeki ortalama sıcaklık 15 ° C'ye ulaştı ve bu da insanların, hayvanların ve bitkilerin hayatta kalmasını sağlayacak. Sera gazları olmadan, dünyanın ortalama sıcaklığı -18 ° C civarında olacaktır. Sera gazlarının bu doğal etkisine "sera gazı etkisi" denir.

1750'lerde Sanayi Devrimi'nin başlangıcından itibaren atmosferdeki sera gazlarının oranı artmaya başlamış, karbondioksit oranı 280 ppm'den 394 ppm'e% 40 artmıştır. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) verilerine göre, karbondioksit oranındaki artış esas olarak fosil yakıtların kullanımından kaynaklanıyor. Dikkate değer ikinci faktör arazi kullanımındaki değişiklik, özellikle de ormansızlaşma.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, insan faaliyetlerinin atmosfer üzerindeki etkisi nedeniyle küresel ortalama sıcaklığın arttığını ortaya koydu.

Gezegenimizde küresel iklim değişikliğine neden olacak problem (biyolojik çeşitliliğin azalması, deniz seviyesi sıcaklık artışı, kuraklık, hastalık, gıda güvenliği eksikliği) çözümünde bir kilometre taşı olarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçevesi Sözleşmesi 1992'de imzalandı.

Kaynakça

bottom of page